Direct handelen? Dit zijn onze top broker keuzes
Onze score
Verplichtmelding
Onze score
Verplichtmelding
Onze score
Verplichtmelding

Welke beleggingsvorm moet ik kiezen?

Er zijn een aantal zaken waar u rekening meet moet houden als u een beleggingsvorm wilt gaan kiezen:

  • Bestedingsdoel
  • Wanneer heb ik het geld weer nodig?
  • Inzet
  • Risico

Ten eerste moet u aan uzelf vragen wat uw doel wordt als u begint met beleggen. Is het voor wat geld bij te verdienen of wilt u geld verdienen voor uw pensioen later? Daarnaast is het slim om met geld te beleggen dat u niet nodig heeft. Of in ieder geval goed na te gaan wanneer u uw geld terug wilt dat u aan het beleggen bent. Daarnaast is inzet ook belangrijk bij de keuze van een beleggingsvorm in combinatie met het risico. Welke klappen kunt u opvangen? Hoeveel risico wilt u nemen? Bij de ene beleggingsvorm ervaart u veel meer risico dan bij een andere.

Aandelen

Aandelen zijn over het algemeen redelijk risicovol. U krijgt pas winst als het goed gaat met een bepaald bedrijf waar u aandelen in heeft. Uw aandelen worden dan meer waard en kunt u deze dus voor meer verkopen dan u ze gekocht heeft. De kans dat het slechter gaat met een bedrijf is ook aanwezig. Als dit gebeurt verliest u geld. De kans dat u met aandelen meer verdient dan met andere beleggingsvormen is wel aanwezig. Hoe hoger het rendement wordt, hoe risicovoller het wordt. Als u meer risico durft te nemen en redelijke kennis van de markt heeft dan zijn aandelen de beleggingsvorm die bij u past

Obligaties

Bij obligaties leent u eigenlijk geld uit aan de overheid of een onderneming. Doordat u hun geld uitleent krijgt u op een vaste datum elke maand een deel rente. Hoe hoger het bedrag is dat u uitleent hoe hoger het bedrag van de rente wordt. Hier staat het percentage dat u aan rente krijgt meestal vast. Het is dus niet zoals bij aandelen dat u extra geld krijgt als het goed gaat met een bedrijf. Als u geld overheeft en niet veel risico wilt nemen dan kan het interessant zijn uw geld in obligaties te stoppen.

Vastgoed

Investeren in vastgoed is eigenlijk investeren in iets fysieks. U koopt een pand op die gebruikt kan worden als bijvoorbeeld een kantoor, een huis enzovoort. Deze verhuurt u dan weer aan andere mensen. Hierdoor ontvangt u inkomsten, omdat andere mensen in uw pand zitten. Dit is weggelegd voor mensen die genoeg geld hebben om een pand te kopen. Hier zitten ook risico’s aan. U moet wel verstand hebben van bepaalde zaken rondom vastgoed. Zo is het belangrijk om te weten welke panden u wel moet kopen en welke juist niet.

Overige beleggingsvormen

Er zijn nog een deel andere beleggingsvormen, maar dit zijn de belangrijkste als het gaat om beleggen. Zo heeft u ook nog een spaarrekening waar u uw geld op kunt zetten, maar dit wordt steeds minder interessant door de lage rente die de banken tegenwoordig aanbieden. Vermogensbelasting wordt ook steeds meer.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Een groot aanbod aan verschillende brokers De beste broker vinden die bij uw wensen past Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.