Aandelen; hoe werkt dit?

Het beleggen in aandelen is veruit de meest populaire vorm van beleggen en is al tientallen jaren enorm populair. Doordat u kleine stukjes van een bedrijf komt wordt u mede eigenaar en heeft u een stem tijdens een Vergadering Van Aandeelhouders (AVA). Als mede eigenaar krijgt u ook voorrang wanneer er sprake is van nieuwe aandelen die uitgegeven gaan worden door het bedrijf. De aandelen krijgen een bepaalde waarde en dit bestaat voor een groot deel uit de verwachtingen van het bedrijf in de toekomst.

Het beleggen in aandelen is slechts één vorm van de verschillende beleggingsvormen. Deze vorm van beleggen kan de belegger twee verschillende manieren bieden voor het genereren van winst. De organisatie kan ervoor kiezen dat het aandeel dividend op levert of de waarde van de organisatie kan groeien door de vermogensgroei. Ook hier moeten wij benoemen dat dit niet zonder risico gaat!  Ondanks dat een bedrijf een veel belovende verleden heeft gehad, de toekomst hoeft niet altijd even voorspoedig te zijn.

Hoe ontstaat de waarde?

De waarde wordt beïnvloedt door verschillende factoren zoals de winstverwachtingen, financiële resultaten en de algemene bedrijfsresultaten. Ongeacht of het een eerste aandelenemissie is van een organisatie of dat de organisatie nogmaals aandelen uitgeeft, dit wordt altijd meegenomen in de bepaling van de waarde. Waarom? Omdat net zoals ieder bedrijf niet stil staat, aandelen ook meebewegen. Hierdoor kan het zo zijn dat de waarde van aandelen per dag kunnen verschillen. 

Rekenvoorbeeld: De waarde van een bedrijf kan worden gezien als één aandeel. Laten we in dit voorbeeld nemen dat de organisatie voor de eerste keer aandelen wilt uitgeven. Het bedrijf is €10.000.000 waard en ze willen €1.000.000 aan aandelen uitgeven, dan is de rekensom: €10.000.000 / 1.000.000 (aandelen) = € 10,- per stuk.
In dit voorbeeld is de verwachte koerswaarde €10 p.a. (per aandeel). 

Verschillende aandelen

Naast dat het beleggen in aandelen gezien kan worden als één beleggingsvorm, heeft u in deze vorm weer verschillende varianten van aandelen. Hieronder ziet u de vijf meest populaire toegelicht:

 1. De reguliere aandelen
  De aandelen zoals ze bekent zijn bij de meeste, aandelen die normaliter per aandeel één stem hebben, waar het dividend verdeeld wordt over het aantal uitgegeven aandelen. De aandeelhouders (mede eigenaren) hebben recht op uitkering, vergaderrechten en financiële- en zeggenschapsrechten. 
 2. Winstaandelen
  Dit zijn aandelen die kennis brengen in plaats van dat ze financiële inbreng bieden, de uitgegeven aandelen vertegenwoordigen dus ook niet het vermogen van de organisatie. Toch geven winstaandelen recht op een stuk van de taart wanneer er winst plaats vindt. Het stemrecht is beperkt.
 3. Certificaten
  Certificaten van aandelen, hier is er geen sprake van stemrecht bij de AVA maar het dividend wordt wel uitgekeerd. Deze certificaten kunt u bemachtigen door te handelen met een tussenpersoon (organisatie) waar zij de stemrecht beheert.
 4. Prioriteitsaandelen
  Dit aandeel beschikt over speciale rechten en wordt hierdoor vaak de ‘gouden aandeel’ genoemd. Houders van een gouden aandeel beschikken over het recht om een voordracht voor te stellen tegenover de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur. Vaak zijn de houders van de gouden aandeel de eigenaren van het bedrijf.
 5. Preferente aandelen
  Deze vorm van aandelen lijkt veel op de reguliere aandelen, het verschil hier is dat de preferente aandelen bepaalde rechten hebben die u bij een normale aandeel niet ziet. Zo ontvangt een preferente aandeelhouder vaak voorrang in vele situaties.

Waarom beleggen in aandelen?

Er zijn talloze verschillende redenen die ervoor zorgen dat een belegger gemotiveerd wordt om te beleggen. Een bekende reden tot motivatie voor vele is de mogelijkheid tot het behalen van hoog rendement op lange termijn. Wanneer u iedere beleggingsvorm naast elkaar legt is de mogelijkheid tot het behalen van het hoogste rendement aanwezig in aandelen. Maar zoals algemeen bekent brengen de voordelen van het beleggen ook nadelen met zich mee. Hieronder hebben we de voor en nadelen van het beleggen in aandelen uitgeschreven:

Nadelen

 • Vereist veel eigen tijd
  Doordat u zich dient te verdiepen in een organisatie en rapportages zoals de jaarverslagen, inclusief alle bijsluiters dient door te nemen, kost dit enorm veel tijd. Daar waar er bij andere beleggingsvormen de adviseurs op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en trends is dit bij aandelen niet het geval.
 • Volatiliteit
  Wanneer een aandeel onstabiel is en de waarde om de dag piekt of juist in een dal zit is natuurlijk niet prettig. Vaak wordt een aandeel dat zich ‘rustig gedraagt’ meer gewaardeerd.
 • Beginnende beleggers hebben kleinere kans op resultaat
  Wanneer u bijvoorbeeld belegd in ETF is de kans dat u meer rendement behaalt groter dan bij aandelen. Toch blijkt dat de aandelen op de lange termijn de ETF weer inhalen en zorgen voor een hoger rendement.
 • Gevoelig voor fouten van beginners
  Heeft u nog niet de nodige ervaring in het selecteren van uw eigen aandelen? Dan is de kans dat u een fout maakt als beginnende belegger groter. Onthoudt dat wanneer u nog geen ervaring heeft de kans dus ook groot is dat u bepaalde kansen niet ziet!

Voordelen

 • Stemrecht
  Bij de meeste vormen van het beleggen in aandelen krijgt u stemrecht tijdens de AVA.
 • Potentie op hoog rendement
  Net zoals eerder benoemd, biedt het verleden geen garantie voor de toekomst. Toch is de kans groot wanneer u geïnvesteerd heeft in een grote en stabiele speler, uw aandelen op lange  termijn een hoog rendement kunnen realiseren!
 • Dividend
  Een organisatie kan er voor kiezen om dividend uit te keren aan de aandeelhouders.
 • Alles in uw controle
  U als belegger heeft de totale controle over de gekochte aandelen. Bij andere beleggingsvormen kan het namelijk voorkomen dat dit niet het geval is, zoals bij ETF en bij beleggingsfondsen. Wilt u in een bepaalde organisatie of sector niet beleggen? Dan gebeurd dit niet!

Hoe koop ik aandelen?

U heeft de mogelijkheid om zelf naar de beurs te gaan waar de aandelen verhandeld worden door de vertegenwoordigers van een organisatie (brokers). U heeft de mogelijkheid om met een broker tot een bepaalde deal te komen of u kunt kiezen voor een online broker. Een online broker heeft het voor de belegger nog makkelijker gemaakt om te beleggen. Doordat u gebruik maakt van hun website of speciaal ontworpen applicatie, is het vinden van informatie enorm vereenvoudigd voor u!

Benieuwd naar welke online broker bij u past? Zoek dit uit met de vergelijker van Beste Brokers!

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Een groot aanbod aan verschillende brokers De beste broker vinden die bij uw wensen past Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.