Direct handelen? Dit zijn onze top broker keuzes

Een fondsbeheerder is verantwoordelijk voor het bijhouden van de marktontwikkelingen en dient de keuzes daarop te baseren waardoor risico’s beperkt blijven. De verschillende beleggingsfondsen specialiseren zich vaak in een specifieke sector en kunnen zich hierdoor ook specialisten op dat gebied noemen. Zo hoeven zij alleen maar de trends en ontwikkelingen van die specifieke markt in de gaten te houden en kunnen zij hier weloverwogen keuzes over maken. Hiernaast is het actief verkopen en kopen van de beleggingen ook een van de werkzaamheden van een fondsbeheerder met als doel om het rendementsdoel na te jagen en het verslaan van de index. Wanneer dit gebeurd dan is het betreffende fonds dus betere resultaten aan het behalen dan dat de index voorspelde.

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds kunt u vergelijken met een organisatie die zijn aandelen aanbiedt, dit komt doordat een fonds een grote hoeveelheid aan verschillende obligaties of aandelen heeft gekocht. Wanneer u de keuze gemaakt heeft en een aandeel van dat fonds aanschaft, dan koopt u indirect een gedeelte van de aandelen die dat bedrijf gekocht heeft. Een fondsbeheerder doet in zekere zin al het werk voor u. De fondsbeheerder en het team erachter doet namelijk onderzoeken en baseren daarop wat er gekocht of verkocht wordt. U kunt het zien alsof uw beleggingsportefeuille beheerd wordt door professionals.

Hoe werkt het?

Zoals hierboven uitgelegd koopt u in feite een set aandelen van een ‘onderneming’ (de beleggingsfonds) die verschillende aandelen in grote hoeveelheden gekocht heeft. Op basis van verschillende marktonderzoeken baseert de fondsbeheerder de gemaakte keuzes. Omdat er talloze verschillende sectoren zijn waarin belegd kan worden, is het onmogelijk om voor een beleggingsfonds een specialist op ieder gebied te zijn. Hierdoor vindt u beleggingsfondsen die ieder weer in een andere tak gespecialiseerd zijn, denk bijvoorbeeld aan; grondstoffen, obligaties, valuta’s, grondstoffen en aandelen. Een beleggingsfonds kan risico’s minimaliseren door zich bijvoorbeeld te specialiseren in twee of meerdere takken. Er bestaat namelijk altijd een kans, ook al is dit enorm klein, dat er een markt compleet crasht. Heeft de beleggingsfonds gespreid belegt dan is er toch een soort van vangnet gecreëerd.

Naast al het bovenstaande, is er nog één andere goede reden om aan een beleggingsfonds te denken, ze nemen namelijk al uw werk uit handen. De professionals gaan voor u aan het werk door verschillende onderzoeken uit te voeren en deze grondig te analyseren. Gebaseerd op de resultaten hiervan maken zij weloverwogen keuzes en tegelijkertijd denken zij ten alle tijden aan het beperken van risico’s. 

Wat betaal ik voor een beleggingsfonds?

Het beleggen via een beleggingsfonds wordt gezien als een vrij actieve methode van beleggen, en hier staan de kosten ook naar. Over het algemeen zijn er twee verschillende kostenposten bij beleggingsfondsen, namelijk de eenmalige kosten die worden door belast voor het instappen bij een beleggingsfonds. En de andere kostenpost bestaat uit de beheerkosten van het fonds. Denk hierbij aan de salarissen van de verschillende werknemers bij de beleggingsfonds of aan het verhandelen van de verschillende effecten. Over het algemeen bedragen de kosten van beleggingsfonds tussen de  1.75% en de 2.5%.

Welke vorm beleggingsfonds is het ‘beste’?

Er zijn verschillende vormen beleggingsfondsen, zo bestaan er beurs- en niet beursgenoteerde, open of closed end, kapitalisatie- of distributiefondsen en diverse beleggingsstijlen. 
Deze vier verschillende vormen lichten wij hieronder voor u toe en zo kunt u gemakkelijk een keuze maken welke beleggingsvorm het beste bij u past:

1) Open en closed end beleggingsfondsen

 • Open-end beleggingsfonds
  Bij een open-end beleggingsfonds kan er, naar behoefte, dagelijks uitgebreid worden met nieuwe stukken aandelen in de hoeveelheid aandelen. Ontvangt een fondsbeheerder bijvoorbeeld een extra zak centen, dan heeft hij/zij de mogelijkheid om het mandje met aandelen uit te breiden. Het is voor open-end beleggingsfondsen daarom zo belangrijk om de intrinsieke waarden ten alle tijden te noteren. 
 • Closed-end beleggingsfonds
  Hier is het niet mogelijk om achteraf nog extra aandelen uit te geven of gekocht worden. Hier worden vooraf de hoeveelheid aan participaties al bepaald en hangt de waarde van een aandeel dus af van vraag en aanbod. 

2) Beurs- of niet beursgenoteerde

 • Het verschil zit hier voornamelijk tussen de verhandelbaarheid van de verschillende aandelen. Een beursgenoteerde aandeel kunt u bij iedere bank en broker terug vinden. Wilt u beleggen in een niet beursgenoteerde fonds, dan kunt u deze waarschijnlijk alleen bij specifieke beleggingsfondsen terugvinden. 

3) Kapitalisatie- of distributiefondsen

Wordt er door uw beleggingsfonds dividend ontvangen? Afhankelijk hoe hier mee omgegaan wordt, wordt er van een kapitalisatie of een distributie fonds gesproken.

 • Kapitalisatiefonds
  Hier wordt het ontvangen dividend weer geïnvesteerd (herbelegd), dit zorgt ervoor dat het vermogen in beweging blijft en het kapitaal groeit. Pas wanneer er gekozen wordt dat het aandeel verkocht wordt, zult u van de opbrengsten genieten. Bent u van plan om voor op lange termijn te beleggen? Dan is dit een zeer geschikte manier van beleggen. 
 • Distributiefonds
  Wordt het dividend ieder kwartaal of op jaarbasis uitgekeerd naar de beleggers? Dan is er spraken van een distributiefonds. Het uitgekeerde dividend kan bestaan uit obligaties, aandelen of onroerend goed.

4) Verschillende beleggingsstijlen

Hier komen wij terug op een eerder benoemd onderdeel, namelijk het specialiseren in één speciale tak (of enkele). Deze beleggingsfondsen kunnen actief beleggen in verschillende regio’s verdeeld over de wereld. Hieronder ziet u de meest voorkomende beleggingsfondsen:

 • Obligatiefondsen
  Een vorm van beleggen met een laag risico percentage. Een obligatiefonds is alleen actief in het beleggen van obligaties en op de afgesproken datum wordt het afgesproken rendement uitgekeerd.
 • Vastgoedfondsen
  Het rendement van vastgoedfondsen is ontstaan uit het verhuren en verkopen van vastgoed.
 • Aandelenfonds
  Hier wordt er alleen belegt in aandelen van grote en kleine bedrijven, nieuwe bedrijven en wellicht ook van multinationals. 
 • Mixfondsen
  Bij een mixfonds wordt er voornamelijk voorrang gegeven aan het minimaliseren van risico’s. Zij zijn namelijk gespecialiseerd in verschillende sectoren en verspreiden hiermee het kapitaal. Hierdoor vervallen er grote risico’s. 

Waarom kiezen voor een beleggingsfonds?

Net zoals bij iedere keuze die u dient te maken, zijn er zo zijn voor- en nadelen, dit is bij het beleggen met een beleggingsfonds precies zo. 

De voordelen:

 • Professionals werken voor u
  Kiest u voor het beleggen via een beleggingsfonds? Dan worden er professionals aan het werk gezet die met uw beleggingsportefeuille te werk gaan. De fondsen beheren ook over de nieuwste technologieën en technieken die u wellicht thuis niet kunt gebruiken. U maakt in korte zin dus gebruik van de expertise en deskundigheid van een organisatie die er iedere dag mee bezig is!
 • Weinig energie
  Naast dat de professionals voor u aan het werk gaan en u gebruik maakt van de expertise en deskundigheid, is gemak een natuurlijke opvolger hiervan. U hoeft naast de keuze met welke beleggingsfonds u aan de slag wilt, geen verdere stappen te ondernemen. Het onderzoeken, analyseren en verhandelen wordt voor u gedaan.
 • Het spreiden van uw vermogen
  Bij een beleggingsfonds heeft u de keuze om uw aandelen te verspreiden en zo uw risico te beperken.
 • Ook non-miljonairs kunnen beginnen
  Doorgaans wordt er gedacht dat alleen grootverdieners baat hebben bij het beleggen, maar dit is ver verwijderd van de waarheid. Ook non-miljonairs kunnen bij verschillende beleggingsfondsen terecht en vaak wordt er al een kans geboden om te beginnen met slechts €50 euro.

Nadelen

 • Geen controle over de keuzes
  De voordelen dat alles uitbesteed is aan een beleggingsfonds is indirect ook een nadeel. Maken zij namelijk een keuze waar u zich niet helemaal in thuis voelt dan dient u hier vrede mee te maken. De fondsbeheerder maakt namelijk zelf keuzes en u kunt hier weinig tot niets aan veranderen.
 • Kosten
  Natuurlijk is het enorm prettig dat alles uitbesteed wordt, maar dit betekent dat er ook hogere kosten worden door belast. De kosten worden van het uitgekeerde rendement afgeschreven. Een tip is om ten alle tijden op de hoogte te zijn van de kosten van uw beleggingsfonds en voordat u een fonds uitkiest, u verschillende met elkaar vergeleken hebt.

Wat past in mijn straatje?

Nu u ons artikel gelezen heeft over van alles rondom beleggingsfondsen, kunt u makkelijk een keuze maken welke soort beleggingsfonds het beste bij uw wensen past. Naast de uitgebreide wereld van de beleggingsfondsen heeft u natuurlijk de keuze om zelfstandig aan de slag te gaan en bijvoorbeeld zelf onderzoeken te doen. 

Wellicht heeft u dit artikel gelezen en denkt u juist dat het gebruik maken van een beleggingsfonds niks voor u is. Wellicht dat een andere vorm van beleggen wat meer voor u betekent. Neem een kijkje op Beste Brokers en vindt de best passende vorm van beleggen voor u.

Waar vind ik beleggingsfondsen?

Er zijn verschillende manieren om een beleggingsfonds te vinden en te benaderen. De beursgenoteerde kunt u terug vinden bij vrijwel iedere bank en brokers. Tegenwoordig is het online proces enorm populair en hier zijn online brokers voor gemaakt. Er zijn talloze verschillende online brokers met een eigen ontworpen applicatie die u precies van A tot Z kunnen begeleiden in dit proces.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Een groot aanbod aan verschillende brokers De beste broker vinden die bij uw wensen past Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.