Direct handelen? Dit zijn onze top broker keuzes

Vastgoed: een interessante belegging

Met beleggen in vastgoed wordt bedoeld het investeren van geld in onroerende goederen, waaronder woningen, winkels, kantoren of bedrijfsruimten. Hierbij is het van belang dat u rekening houdt met de marktontwikkelingen en risico’s die verschillen per vastgoedsector. Het doel van beleggen in vastgoed is het uiteindelijk behalen van een zo hoog mogelijk rendement. 

Beleggen in vastgoed is een interessante belegging. Het kent namelijk twee belangrijke voordelen. Het eerste voordeel is dat beleggen vastgoed minder gevoelig is voor inflatie dan sparen of beleggen in vastgoed. Wanneer de prijzen stijgen, stijgen de huurprijzen en de waarde van uw vastgoed mee waardoor uw vastgoedinvesteringen hun waarde behouden. Bovendien wordt investeren in vastgoed over het algemeen gezien als een goede manier om uw risico te spreiden. Het tweede belangrijke voordeel van beleggen in vastgoed is het te behalen rendement. Wanneer u ervoor kiest om te investeren in vastgoed krijgt u te maken met rendement in de vorm van huurinkomsten en in de vorm van mogelijke waardestijging van uw pand. De huurinkomsten zorgen ervoor dat u maandelijkse lasten kunt betalen en met het overgebleven geld kunt u nieuwe investeringen aangaan of uw inkomen aanvullen. Doordat vastgoed over het algemeen steeds meer waard wordt, levert beleggen in vastgoed rendement op de lange termijn op. 

Risico’s investeren in vastgoed

Iedere vorm van beleggen gaat gepaard met enkele risico’s, zo ook het beleggen in vastgoed. Om deze reden is het belangrijk om altijd te onthouden dat u pas dient te investeren nadat u zich grondig hebt verdiept in hetgeen waarin u gaat investeren, dat u zorgt voor voldoende spreiding in uw investeringen en dat u nooit geld investeert dat u niet kunt missen. Uiteraard is ieder vastgoedproject anders en dus verschillen de bijbehorende risico’s per project, maar de meest voorkomende risico’s van investeren in vastgoed zijn als volgt:

  • Debiteurenrisico: wanneer de huurder niet meer in staat is om te betalen
  • Huurinkomstenrisico: de huurinkomsten kunnen lager uitvallen dan verwacht
  • Wet- en regelgeving: eventuele wijzigingen in de wet- en regelgeving kunnen grote invloed hebben op de investering in vastgoed
  • Leegstandsrisico: ook wanneer er geen huurinkomsten binnenkomen lopen de kosten van de belegging door. In dit geval kost de belegging dus geld
  • Onderhoudsrisico: in geval van vastgoed is er altijd onderhoud nodig. Wanneer onderhoud onverwacht hoge kosten met zich meebrengt, gaat dit ten koste van het rendement
  • Verhandelbaarheid: wanneer u het geïnvesteerde geld (in vastgoed) wilt gebruiken, dient u uw beleggingen te verkopen
  • Risico van waardedaling: de waarde van het vastgoed kan mogelijk dalen door eventuele economische ontwikkelingen en marktomstandigheden

Vastgoedfondsen 

Beleggen in vastgoed kan op twee manieren, namelijk direct of indirect. Wanneer u ervoor kiest om direct in vastgoed te beleggen, investeert u rechtstreeks in onroerend goed of vastgoed. Wanneer u daarentegen ervoor kiest om indirect in vastgoed te beleggen, belegt u uw geld in vastgoedfondsen. Vastgoedfondsen kopen direct of indirect vastgoed dat over de loop van tijd rendement oplevert. Wanneer u uw geld in het desbetreffende fonds belegt, deelt u mee in het rendement. Investeerders in vastgoed kunnen bij vier verschillende vastgoedfondsen terecht komen, namelijk closed-end fonds, open-end fonds, exchange traded fonds en real estate investment trust. Wat deze verschillende vastgoedfondsen inhouden leest u hier.

Closed-end fonds (CEF)
Bij closed-end fonds wordt er geïnvesteerd in vastgoed-effecten van vastgoedbedrijven. Bij dit soort vastgoedfonds ligt het aantal aandelen vast. Dit betekent dat er geen extra aandelen worden uitgegeven en dat er geen aandelen worden teruggekocht. Hierdoor kunnen kosten beperkt blijven en zal er sneller meer winst behaald kunnen worden. Een nadeel van deze soort fondsen is dat deze in geval van crisis een groter risico lopen. Het kost het fonds meer tijd om financieel te herstellen.

Open-end fonds (OEF)
Ook een open-ends fonds investeert in vastgoed-effecten van vastgoedbedrijven. Maar bij dit soort vastgoedfondsen kan het aantal aandelen in tegenstelling tot closed-end fondsen wel worden uitgebreid. Ook kunnen deze fondsen zelf aandelen terugkopen. Hierdoor zijn de effecten minder koersgevoelig.

Exchange traded fonds (ETF)
Een alternatieve manier om in vastgoed te investeren is door middel van een exchange traded fonds. Een ETF volgt de marktindex waarin de aandelen zich bevinden. Door te kiezen voor een ETF heeft u de vrijheid om zelf te kiezen voor een bepaalde sector, land of een combinatie van beide. Doordat de beheerder van een ETF weinig tijd kwijt is aan het beheren van het fonds, zijn de kosten vaak (zeer) laag.

Real estate investment trust (REIT)
Een real estate investment trust is een bedrijf dat direct investeert in vastgoed dat inkomen genereerd. Een REIT kan zich mogelijk specialiseren in een bepaalde sector, maar kan ook een breed portfolio beheren met verschillende sectoren. Een veelgenoemde reden om voor REIT’s te kiezen is het hoge dividend. 

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Een groot aanbod aan verschillende brokers De beste broker vinden die bij uw wensen past Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.