BNP Paribas Fortis

Onze beoordeling over BNP Paribas Fortis: 6.75 10

Voor miljoenen Belgen is BNP Paribas Fortis de vertrouwde huisbank. Het is dan ook logisch dat veel klanten overwegen om via diezelfde bank hun eerste stappen op de beurs te zetten. De bank maakt het u gemakkelijk: beleggen kan rechtstreeks vanuit uw gekende online bankomgeving. Maar is die eenvoud ook de beste keuze voor uw portefeuille? In deze review onderzoeken we of het gemak van beleggen bij de grootste bank van het land opweegt tegen de kosten, die aanzienlijk hoger liggen dan bij gespecialiseerde spelers. We analyseren het aanbod, het platform en vooral de tarieven, inclusief het bewaarloon, zodat u kunt beslissen of dit de juiste keuze is voor u als doe-het-zelf belegger.

Bekijk deze broker
Onze beoordeling over BNP Paribas Fortis Eindoordeel: 6.75
Platform & Tools 7
Commissies en kosten 6
Beleggingsmogelijkheden 7
Klantenservice 8
Gebruiksgemak 7
Storten & uitbetaling 7
Educatie 6
Mobiel beleggen 6
Voordelen
Vertrouwen en gemak van de grootste Belgische huisbank Uitgebreid netwerk van fysieke kantoren voor persoonlijk advies Volledig automatische en correcte afhandeling van alle Belgische taksen Naadloze integratie met uw dagelijkse bankzaken
Nadelen
Zeer hoge transactiekosten in vergelijking met specialisten Recurrent bewaarloon tast het langetermijnrendement ernstig aan Basisplatform met beperkte tools voor de autonome belegger Productaanbod is sterk gericht op duurdere huisfondsen

Over BNP Paribas Fortis

BNP Paribas Fortis is een naam met een rijke geschiedenis in België. De bank heeft wortels die teruggaan tot 1822 en is via haar voorgangers, zoals de Generale Bank en de ASLK, al twee eeuwen een vaste waarde in het Belgische economische landschap. Na de financiële crisis van 2008 werd de toenmalige Fortis Bank onderdeel van de grote Franse bankgroep BNP Paribas.

Dit geeft de bank vandaag een dubbel gezicht. Enerzijds is het de vertrouwde Belgische bank met een enorm klantenbestand en het grootste kantorennetwerk van het land. Anderzijds profiteert ze van de schaalgrootte en internationale expertise van een wereldspeler. Deze combinatie van lokale verankering en internationale slagkracht is de reden waarom veel Belgen hun bankzaken aan BNP Paribas Fortis toevertrouwen.

Regelgeving en operationeel kader

BNP Paribas Fortis is een bank naar Belgisch recht. Dat betekent dat ze opereert binnen de Belgische wetgeving en onder toezicht staat van de Nationale Bank van België (NBB) en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). De beleggingsdiensten die de bank aanbiedt, moeten voldoen aan de geldende Belgische en Europese gedragsregels.

Voor u als klant heeft dit als praktisch voordeel dat de bank werkt binnen een vertrouwd wettelijk kader, vooral op fiscaal gebied. Het is goed om te weten dat toezicht een controle is op de naleving van regels, en geen garantie op een foutloze werking. Zo kreeg de bank in 2024 een boete van de Europese Centrale Bank voor een onjuiste rapportering. Dit toont aan dat toezichthouders actief controleren, maar dat dit geen absolute waarborg is.

Vestigingsland: België
Adres: Warandeberg 3, 1000 Brussel
Telefoon: -
Bestaat sinds: 1990
Licentie: -
Gratis demo: -
Min. Accountgrootte: -
Min. Lotgrootte: -
Hefboom / Leverage: -
Commissies: -
Pip spreiding: -

Handelsplatform en tools

Wie zelf wil beleggen bij BNP Paribas Fortis, doet dat niet via een apart handelsplatform. De beleggingsfuncties zijn gewoon ingebouwd in de vertrouwde Easy Banking Web-omgeving en de Easy Banking App.

Voor bestaande klanten is dit erg handig. U hoeft geen nieuwe rekening te openen of geld over te schrijven. Beleggen zit op dezelfde plek als uw dagelijkse bankzaken, wat de drempel om te beginnen verlaagt. Het platform is ontworpen voor gebruiksgemak. U kunt eenvoudig uw portefeuille bekijken, orders opvolgen en transacties uitvoeren.

De focus ligt duidelijk op eenvoud en niet op diepgaande analyse. Verwacht dus geen geavanceerde grafieken, aandelenscreeners of uitgebreide data zoals u die bij gespecialiseerde brokers vindt. Het platform is vooral een kanaal om een belegging uit te voeren, bijvoorbeeld na een gesprek met een adviseur of als u wilt investeren in een van de fondsen van de bank. Voor een beginnende belegger kan deze eenvoud een voordeel zijn. Voor een meer ervaren belegger die zelf analyses wil doen, zijn de tools wellicht te beperkt.

Aanbod van beleggingsproducten

Het aanbod van beleggingsproducten bij BNP Paribas Fortis is uitgebreid, maar heeft een duidelijke focus.

Aandelen, Obligaties en ETF’s

U kunt via de bank beleggen in de bekendste aandelen, obligaties en trackers (ETF's) op de grote beurzen. Hoewel de bank een eigen lijn van ETF's heeft, ligt de nadruk in de praktijk niet op het aanbieden van een breed scala aan goedkope, externe trackers.

Beleggingsfondsen: De specialiteit van het huis

De kern van het aanbod zijn de beleggingsfondsen. De bank biedt een zeer ruime keuze, maar het aanbod wordt gedomineerd door de eigen 'huisfondsen' van vermogensbeheerder BNP Paribas Asset Management. Dit wordt ook wel een 'gesloten architectuur' genoemd. Als u specifiek in deze fondsen wilt beleggen, is de keuze logisch. Zoekt u echter fondsen van veel verschillende, onafhankelijke aanbieders, dan is het aanbod beperkter. Een populair product om te starten is Flexinvest, een beleggingsplan waarmee u vanaf 30 euro per maand periodiek kunt beleggen in een selectie van deze huisfondsen.

Pensioensparen

Een belangrijk product voor de bank is het fiscaal voordelige pensioensparen. BNP Paribas Fortis heeft verschillende pensioenspaarfondsen die voor veel Belgen de eerste kennismaking met beleggen zijn. Dit is een kernproduct voor de bank.

Daarnaast kunt u er ook terecht voor meer traditionele producten zoals kasbons, gestructureerde producten en Tak 23-levensverzekeringen. De conclusie is dat het aanbod breed is, maar wel sterk gestuurd wordt in de richting van de eigen, vaak actief beheerde en dus duurdere, producten.

Kosten en tarieven

Het kostenplaatje is een heel belangrijk punt in de evaluatie van een broker. Het gemak van een grootbank heeft een prijs, en die betaalt u op verschillende manieren.

Transactiekosten (Makelaarsloon)

De kosten om effecten te kopen en verkopen zijn, in vergelijking met online specialisten, hoog. Voor een transactie op de beurzen van Euronext (Brussel, Parijs, Amsterdam) betaalt u standaard 1,00% op de eerste 10.000 euro, met een minimum van 30 euro. Doet u de transactie online via Easy Banking, dan krijgt u 40% korting, maar betaalt u nog steeds een minimum van 18 euro.

Een voorbeeld: voor de aankoop van een aandeel van 1.000 euro betaalt u 18 euro. Dat is een directe kost van 1,8% die uw rendement meteen verlaagt.

Bewaarloon: De verborgen kost

Een van de grootste nadelen voor een langetermijnbelegger is het bewaarloon. Dit is een jaarlijkse kost die u betaalt voor het bewaren van uw effecten. Voor de meeste aandelen en fondsen die niet van BNP Paribas zelf zijn, betaalt u 0,242% per jaar over de waarde van uw posities.

De impact hiervan is groter dan u misschien denkt. Heeft u een portefeuille van 50.000 euro in aandelen en externe ETF's? Dan kost u dat jaarlijks 121 euro. Deze kost remt uw vermogensgroei continu af. Over een periode van 20 jaar loopt het verlies, inclusief het misgelopen rendement op die kosten, op tot duizenden euro's. Het is geen toeval dat de eigen fondsen van de bank zijn vrijgesteld van dit bewaarloon; dit moedigt klanten aan om voor die producten te kiezen.

Kosten voor fondsen

Voor de meeste beleggingsfondsen van de bank betaalt u instapkosten. Die liggen doorgaans rond de 2,50% voor aandelen- en obligatiefondsen, en 3,00% voor pensioenspaarfondsen. Van elke 1.000 euro die u investeert, gaat er dus meteen 25 tot 30 euro naar kosten.

Belgische Taksen: Het grote voordeel

Op fiscaal vlak biedt BNP Paribas Fortis een onmiskenbaar voordeel. Als Belgische bank regelt ze alle belastingen automatisch voor u: de beurstaks (TOB), de roerende voorheffing (RV) en de Reynders-taks. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de fiscale administratie, wat een groot pluspunt is vergeleken met veel buitenlandse brokers.

Kortom, u betaalt bij BNP Paribas Fortis een flinke prijs voor het totaalpakket. De combinatie van hoge transactiekosten en een jaarlijks bewaarloon weegt zwaar op het rendement voor een doe-het-zelf belegger.

Disclaimer: Kosten en tarieven kunnen wijzigen. Raadpleeg altijd de meest actuele tarievenfiche op de officiële website van BNP Paribas Fortis voordat u een beslissing neemt.

Educatie & hulpmiddelen

Als grote bank biedt BNP Paribas Fortis haar klanten de nodige informatie aan. U vindt er marktvisies van de bankstrategen en economische publicaties. Voor wie start met beleggen, zijn er ook fiches en filmpjes die de basis uitleggen.

Het is wel goed om te weten dat veel van deze informatie dient ter ondersteuning van de eigen beleggingsstrategie en productaanbevelingen van de bank. De meest diepgaande analyses zijn vaak voorbehouden voor professionele klanten. De informatie voor particulieren is doorgaans algemener. Het motto "Beleg met kennis van zaken" slaat dus vooral op het begrijpen van de visie en de producten van de bank zelf, en minder op het aanreiken van tools om de hele markt onafhankelijk te analyseren.

Klantenservice

De klantendienst is een van de sterkste punten van BNP Paribas Fortis. U kunt de bank op verschillende manieren bereiken: digitaal via de app, telefonisch, en vooral, persoonlijk in een van de vele bankkantoren.

Dit uitgebreide kantorennetwerk is wat de bank echt onderscheidt van de online brokers. Hecht u waarde aan een persoonlijk gesprek met een adviseur die u kent? Dan is dit een groot voordeel. De mogelijkheid om langs te gaan in een kantoor voor advies of bij problemen, biedt een serviceniveau dat digitale spelers niet kunnen bieden. Deze persoonlijke aanpak is een belangrijke reden voor de hogere kosten die de bank aanrekent.

Veiligheid van tegoeden

Als u belegt, wilt u natuurlijk dat uw geld en effecten veilig zijn. Als Belgische bank valt BNP Paribas Fortis onder de Belgische en Europese beschermingsregels.

Uw cash op rekeningen (zoals zicht- en spaarrekeningen) wordt beschermd door het Belgische depositogarantiestelsel. Dit garandeert uw geld tot 100.000 euro per persoon, per bank, mocht de bank failliet gaan.

Voor uw effecten, zoals aandelen en fondsen, is er het beschermingsstelsel voor financiële instrumenten. Dit beschermt u tot 20.000 euro per persoon, per bank, voor het geval de bank uw effecten niet kan teruggeven, bijvoorbeeld door fraude. Het is belangrijk om te weten dat dit stelsel u niet beschermt tegen verliezen door dalende beurskoersen.

Let op: de bescherming geldt per bankinstelling. Omdat BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello Bank! onder dezelfde banklicentie vallen, worden uw tegoeden bij deze banken samengeteld voor het berekenen van de limiet van 100.000 euro.

BNP Paribas Fortis vergeleken met andere brokers

Hoe verhoudt BNP Paribas Fortis zich tot de concurrentie? De keuze voor een broker hangt af van wat u zoekt: lage kosten, een geavanceerd platform, of net service en gemak.

Broker

Indicatieve Transactiekost (Euronext, €1k)

Bewaarloon

Fiscale Afhandeling (TOB, RV, Reynders)

Ideale Belegger

BNP Paribas Fortis

€18 (online)

Ja (0,242%/jaar)

Volledig automatisch

Klant die service en gemak boven kost stelt

KBC/Bolero

€5,00

Nee

Volledig automatisch

DIY-belegger die Belgisch platform met tools zoekt

ING Self Invest

€3,50

Ja (0,0242%/maand)

Volledig automatisch

Bestaande ING-klant, vergelijkbaar met BNPPF

Belfius Re:Bel

€4,00

Nee

Volledig automatisch

Bestaande Belfius-klant, goedkoper dan BNPPF

Keytrade Bank

€7,50 (kan variëren)

Nee

Volledig automatisch

Allround online belegger, pionier in België

DEGIRO

€1,00 - €3,00

Nee

Enkel TOB. RV/Reynders zelf aan te geven

Kostenbewuste DIY-belegger die administratie aankan

Trade Republic

€1,00

Nee

Geen. Alles zelf aan te geven

Mobiele, ultragoedkope belegger die administratie aankan

Andere grootbanken (KBC/Bolero, ING, Belfius)

Vergeleken met andere Belgische grootbanken is BNP Paribas Fortis een van de duurdere keuzes. Het bewaarloon is een belangrijk nadeel, een kost die u ook bij ING terugvindt. Concurrenten KBC (met het uitstekende online platform Bolero) en Belfius (met Re:Bel) rekenen geen bewaarloon aan. Voor een belegger die effecten voor lange tijd bijhoudt, maakt dit op termijn een groot verschil.

Belgische online brokers (Keytrade, Bolero)

Het verschil met online specialisten zoals Keytrade en Bolero is groot. Deze brokers zijn specifiek opgericht voor de doe-het-zelf belegger. Hun transactiekosten zijn veel lager en, heel belangrijk, ze rekenen geen bewaarloon. Bovendien bieden hun platformen veel meer analysetools, wat u als belegger meer controle geeft.

Neobrokers (DEGIRO, Trade Republic)

Hier zien we twee uitersten. Aan de ene kant staat het model van BNP Paribas Fortis: hoge service en vertrouwen, maar ook hoge kosten. Aan de andere kant staan de neobrokers zoals DEGIRO en Trade Republic: extreem lage kosten, maar een volledig digitale en zelfstandige aanpak. De transactiekosten bij deze spelers zijn minimaal. Het grote verschil zit in de fiscaliteit. BNP Paribas Fortis regelt alle Belgische belastingen voor u. Bij buitenlandse neobrokers bent u zelf verantwoordelijk voor de aangifte van roerende voorheffing en de Reynders-taks. Dat is extra administratie waar veel beleggers liever niet mee bezig zijn.

Voor wie is BNP Paribas Fortis geschikt?

Op basis van onze analyse kunnen we duidelijke profielen schetsen voor wie beleggen bij BNP Paribas Fortis een overweging waard is, en voor wie niet.

  • De bestaande BNP-klant die vooral gemak zoekt: Ja. Dit is de voornaamste doelgroep. Als u al klant bent en eenvoudig wilt beginnen met beleggen in uw vertrouwde bankomgeving, is dit de makkelijkste weg. Voor dit type klant weegt het gemak zwaarder dan de hogere kosten.
  • De belegger die een persoonlijk contactpunt wil: Een uitstekende keuze. Dit is de grote kracht van de bank. Als u graag persoonlijk advies krijgt van een bankier in een kantoor, dan biedt BNP Paribas Fortis een service die u bij online brokers niet vindt.
  • De traditionele fondsenbelegger: Een logische keuze. Als u vooral wilt investeren in de beleggingsfondsen van de bank zelf en daarbij begeleiding wilt, is dit een logische plek om dat te doen.
  • De kostenbewuste langetermijnbelegger: Een afrader. Hier kunnen we heel duidelijk over zijn. De combinatie van hoge transactiekosten en een jaarlijks bewaarloon is erg nadelig voor uw rendement op lange termijn. Deze terugkerende kosten eten uw vermogensgroei op.
  • De actieve trader: Een afrader. De hoge kosten per transactie maken het oninteressant om vaak te handelen. Bovendien is het platform te beperkt voor de noden van een actieve trader.

Is BNP Paribas Fortis een goede keuze?

Of BNP Paribas Fortis een goede keuze is, hangt volledig af van wie u bent als belegger. De bank biedt een totaalpakket dat draait om gemak, vertrouwen en persoonlijke service. Voor veel Belgen is dit de meest vertrouwde en makkelijkste manier om te starten met beleggen.

Bent u een klant die op zoek is naar een totaalpakket met persoonlijk advies in een kantoor en bent u bereid daarvoor te betalen? Dan kan BNP Paribas Fortis een verdedigbare keuze zijn.

Voor de zelfstandige en kostenbewuste doe-het-zelf belegger, de lezer waarvoor deze review is geschreven, is de conclusie echter anders. De prijs die u betaalt voor het gemak is objectief gezien te hoog. De combinatie van hoge transactiekosten, het jaarlijkse bewaarloon en een basisplatform maakt dat er voor dit type belegger aanzienlijk betere en goedkopere alternatieven te vinden zijn op de Belgische markt.

Is BNP Paribas Fortis iets voor u?Maak nu een (gratis) account aan! Naar de website van BNP Paribas Fortis
Specificaties
BelegAandelenBeleggingsfondsenETF'sObligaties
Cost categoryBewaarloonValutawisselkosten
LanguageNederlands
Other options
RegulationFSMA (België)
Security2-staps verificatieData encryptie
StortingBankoverschrijving
SupportEmailLive chat
ToolsOnline opleidingen
TransactionHoog
TypeZelf beleggenPensioenbeleggen
UitbetalingBankoverschrijving
VerificationRijbewijsIdentificatiebewijsPaspoort

Gebruikers over BNP Paribas Fortis

BNP Paribas Fortis wordt door onze gebruikers gemiddeld beoordeeld met een: 0 / 10 0 reviews

Wat vind jij van BNP Paribas Fortis?

Welke beoordeling zou jij BNP Paribas Fortis geven?
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.