Direct handelen? Dit zijn onze top broker keuzes

Hoe werkt Peer-to-Peer Lending?

Peer-to-peer leningen zijn leningen van individuen rechtstreeks aan andere individuen, waarbij de financiële instelling als tussenpersoon wordt weggelaten. In ruil voor de belegging (de lening) ontvangt u maandelijks een bedrag als aflossing met daarbovenop een bepaald rentepercentage. Doordat er geen sprake is van een financiële instelling als tussenpersoon, kunnen zowel de kredietnemers als de investeerders profiteren van gunstige rentetarieven.
Peer-to-peer platformen verbinden leners rechtstreeks met investeerders. Het platform bepaalt de voorwaarden en maakt de transactie mogelijk. Allereerst opent de investeerder een rekening bij het platform en stort een geldbedrag dat in leningen kan worden verdeeld. Zodra het geld is gestort, kunt u gelijk beginnen met geld investeren in de leningen. Het proces van investeren kan volledig worden geautomatiseerd of u kunt zelfstandig de leningen bekijken. Wanneer u kiest voor de automatische optie, wordt er een geldbedrag naar keuze automatisch geïnvesteerd in verschillende openstaande leningen. Wanneer u zelfstandig de leningen bekijkt, ziet u een lijst met gewenste leningen en de bijbehorende rentepercentages. Uit deze lijst kunt u dan zelf een of meerdere leningen kiezen waarin u wilt investeren. De geldoverdracht en de maandelijkse betalingen worden geregeld door het platform.  

Voordelen Peer-to-Peer Lending

Peer-to-peer leningen kennen enkele voordelen ten opzichte van andere investeringsvormen, namelijk:

  • Hoog rendement op investeringen: door het redelijk hoge rentepercentage van peer-to-peer leningen kunt u een hoog rendement behalen. Hierdoor zal u meer winst maken dan door uw kapitaal voor een langere tijd vast te zetten op bijvoorbeeld een spaarrekening.
  • Spreiding van risico: door u aan te melden op een online markt kunt u eenvoudig uw kapitaal verspreiden over verschillende kredieten. 
  • Flexibele investeringsduur
  • Laag instap investeringsbedrag: in tegenstelling tot veel andere beleggingen hoeft u bij peer-to-peer lending niet over een groot kapitaal te beschikken. in de meeste gevallen kunt u al starten vanaf 1 euro. 
  • MoneyBack en BuyBack garantie: MoneyBack en BuyBack garanties dienen als een soort vangnet in geval van wanbetalers die de lening niet (kunnen) terugbetalen. Deze garanties zorgen ervoor dat het risico bij peer-to-peer leningen nog kleiner wordt. 

Risico’s Peer-to-Peer Lending

Net als bij iedere andere investeringsvorm, krijgt u ook bij peer-to-peer lending te maken met de nodige risico’s. Het grootste risico van peer-to-peer leningen is dat de lening niet wordt terugbetaald. U kunt dit risico verkleinen door uw beleggingen over meerdere kredieten te verspreiden. Ook is bij de meeste online platformen sprake van een MoneyBack of BuyBack garantie, waarbij de lening wordt teruggekocht als de lener niet aan de terugbetaling voldoet. Echter garandeert dit niet dat u te allen tijde uw geld terugkrijgt.  

Starten met peer-to-peer lending

Wanneer u graag wil starten met peer-to-peer lenen, kunt u beleggen in particuliere leningen via betrouwbare leenplatformen. Zo zijn er verschillende Belgische en Europese platformen actief. Het is belangrijk om alle platformen te bekijken en de voorwaarden van de verschillende platformen te vergelijken voordat u start met beleggen. 

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Een groot aanbod aan verschillende brokers De beste broker vinden die bij uw wensen past Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.