Particulier herontdekt de beurs

In de afgelopen jaren is de Belgische economie nogal onstabiel geweest, mede door de wereldwijde economische onzekerheid en instabiliteit veroorzaakt door elementen zoals de Brexit en de COVID-10 pandemie. Als gevolg hiervan zijn de rentes op spaarrekeningen sterk gedaald, waardoor de traditionele spaarmethoden minder aantrekkelijk zijn geworden. Bovendien heeft de stijging van de vermogensbelasting veel Belgen ertoe aangezet om alternatieve methoden te onderzoeken om hun vermogen te laten groeien en een beter rendement te behalen dan wat mogelijk is met een reguliere spaarrekening. Dit moedigt inmiddels vele particuliere beleggers aan om de beurzen opnieuw te ontdekken. Wij hebben uw mogelijkheden op een rij gezet.

Online Brokers

Verschillende internationale en lokale online brokers zijn actief op de Belgische markt en bieden particuliere beleggers de mogelijkheid om met gemak financiële producten te verhandelen. Deze kunt u natuurlijk via het overzicht van de Beste Brokers vinden.

 • MeDirect: Een van de meest populaire online brokers in België. Het is bekend om zijn eenvoudige en gebruikersvriendelijke platform, transparante kostenstructuur en het biedt ook een gratis demo-account waarmee beleggers de beleggingswereld kunnen verkennen zonder echt geld te riskeren.
 • Saxo Bank: Een andere toonaangevende online broker die bekend staat om zijn uitstekende onderwijsbronnen en uitgebreide marktanalyse. Het platform is makkelijk te gebruiken en klanten hebben toegang tot een breed scala aan markten, waaronder forex, aandelen, obligaties en meer.
 • DEGIRO: een van de meest betaalbare online brokers die een breed scala aan beleggingsproducten aanbiedt en toegang geeft tot markten over de hele wereld. DEGIRO's platform is gemakkelijk te gebruiken en hun klantenservice is hoog aangeschreven.

Het is belangrijk om verschillende online brokers te onderzoeken en te vergelijken om te bepalen welke broker het beste aan uw persoonlijke behoeften en voorkeuren voldoet.

Beleggingsproducten

Beleggingsproducten vormen het gereedschap waarmee beleggers werken. Hieronder lichten we de populairste producten onder Belgische beleggers toe:

 • Aandelen: Beleggen in aandelen biedt beleggers een stukje eigendom in een bedrijf. Investeerders kunnen profiteren van zowel dividenduitkeringen als koerswinsten, maar moeten zich bewust zijn van het hogere risico dat met deze vorm van investeren gepaard gaat.
 • Obligaties: Deze worden gezien als een veiliger beleggingsalternatief, waarbij de investeerder in principe een lening verstrekt aan de uitgever in ruil voor een vooraf afgesproken rente. Overheids- en bedrijfsobligaties zijn populaire keuzes.
 • Beleggingsfondsen: Fondsen bundelen geld van meerdere beleggers om gezamenlijk in een breed scala aan financiële instrumenten te beleggen. Het biedt diversificatie en wordt vaak beheerd door professionele fondsmanagers.
 • ETFs (Exchange Traded Funds): Deze fondsen volgen de prestaties van een specifieke index, sector of grondstof en worden verhandeld op de beurs. Ze bieden gemakkelijke toegang tot een breed diversificatie tegen relatief lage kosten.
 • Derivaten: Inclusief opties en futures, bieden geavanceerde beleggers de mogelijkheid om te speculeren op de toekomstige prijsbewegingen van een onderliggende waarde. Ze dragen echter hogere risico's en vergen meer kennis en ervaring.

Risico versus rendement

De relatie tussen risico en rendement is fundamenteel in de beleggingswereld. Hoger rendement gaat vaak gepaard met hoger risico. Beleggingsstrategieën variëren naargelang de risicobereidheid van de belegger:

 • Begrip van risicobereidheid: Het is belangrijk dat u uw eigen risicotolerantie beoordeelt voordat u investeringsbeslissingen neemt. Dit omvat het bepalen van uw financiële doelstellingen, beleggingshorizon en hoe comfortabel u zich voelt bij marktschommelingen.
 • Begrip van rendementsverwachtingen: Realistische rendementsverwachtingen opstellen is belangrijk. U zult onderzoek moeten doen naar historische rendementen van verschillende beleggingscategorieën en strategieën opstellen die passen bij uw risicobereidheid en financiële doelstellingen.

Tips en Adviezen

Enkele tips en adviezen:

 • Diversificatie: Spreid uw beleggingen over verschillende activaklassen om risico's te minimaliseren.
 • Continu leren: Beleggen is een continu leerproces. Streef ernaar om kennis over de financiële markten en beleggingsproducten voortdurend bij te werken.
 • Begrijp de kosten: Kosten kunnen uw rendementen aanzienlijk beïnvloeden. Wees transparant over alle kosten verbonden aan beleggen.
 • Start vroeg: Hoe vroeger u begint met beleggen, hoe langer uw kapitaal kan groeien door de kracht van compounding.
 • Strategisch denken: Bepaal een duidelijke beleggingsstrategie gebaseerd op uw financiële doelen en houd vast aan uw plan, ook tijdens volatiele marktperioden.

Start nu met beleggen!

Met de juiste kennis en voorbereiding kan beleggen een lonende manier zijn om uw vermogen op de langere termijn te laten groeien. Wij hebben in dit blog een aantal basis principes van beleggen belicht, van de keuze van online brokers tot beleggingsproducten en de fundamentele balans tussen risico en rendement. Wij moedigen u aan om uw financiële kennis verder uit te diepen, zorgvuldige analyse uit te voeren alvorens te investeren, en te overwegen om een financieel adviseur in te schakelen om uw beleggingsstrategieën te verfijnen. Gebruik bij voorkeur dit stappenplan voor beleggen om grondig voorbereid te werk te gaan.

Beleggen gaat gepaard met risico's, maar door zorgvuldige planning en strategische keuzes kunnen deze risico's worden beheerd. Onthoud dat kennis macht is in de wereld van financiën en beleggen.


<< Terug naar nieuwsoverzicht
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.